Logistech’te seminerler sektörün geleceğine ışık tuttu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Logistech–Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı; sektördeki tüm paydaşları fuarizmir’de bir araya getirirken paneller ve seminerlerle de sektörün durumu ve geleceği tartışıldı. Fuar boyunca düzenlenen oturumlarla lojistik sektörü, destek mekanizmaları, ihracat gibi birçok konu masaya yatırıldı. 

 

Bu yıl ilk kez fuarizmir’de düzenlenen Logistech–Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen seminerlerde sektörün durumu ve yapılabilecekler konuşuldu. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Semineri de düzenlendi. Seminerde, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Karakaş ve Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Keskin konuşmacı olarak yer aldı. 

 

Destek için başvurun

Dr. Karakaş, lojistik ve taşımacılık hizmetleri sektörüne sağlanan destekler hakkında bilgi verdi. Karakaş, destek mekanizmalarının bulunmasına karşın yeteri kadar başvuru sayısı olmadığını belirterek, “Malı taşıyamadıktan sonra iyi mal üretmek yeterli değil. ‘Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları’ programlarımızla depo kiralama hizmeti dâhil olmak üzere birçok alanda firmalarımıza yüzde 70'e varan yatırım desteği veriyoruz. ‘Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkındaki Karar’ ile de kira, istihdam, reklam ve tanıtım vb. destekleri de verilmekte. Lojistik destekler kapsamında ise firmalar; pazara giriş, birim desteği, tescil ve koruma desteği, reklam, tanıtım ve pazarlama desteği, sanal fuar organizasyon desteği gibi 11 farklı destekten faydalanabiliyor. Ancak başvuru sayısı, aradan geçen zamana rağmen hala çok az” diyerek ihracatın artması için sektörün istihdam dâhil her parçasına yönelik destek mekanizmalarını oluşturduklarını söyleyip  “Sektör bundan faydalanmalı, siz işinizin başında durun ve destek için başvurun” şeklinde konuştu. 

 

Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Keskin de Türkiye’nin hizmet ihracatı, birliğe üyelik süreçleri, üyelik avantajları, faydalanabilinecek destekler, destek başvurucu süreci ve bu süreçlerde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

 

Yeni pazarlar için çalışıyoruz

Yaşar Üniversitesi Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu moderatörlüğündeki “İhracatçıların Gözüyle Lojistik” oturumunda ise Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Kazançoğlu ve İşbırakmaz, dünyayı etkileyen pandemi, bölgesel savaşlar, doğal afetlerin, lojistik sektörüne ve dış ticarete etkilerini konuştu. Genel Sekreter Cumhur İşbırakmaz, 2020 ve 2021 yıllarında dünya ticaretinin neredeyse yüzde 10 ile 15 arasında gerilediğini, tedarik ve lojistikte de birçok sorun yaşandığını hatırlatarak, “Dünya ticaretinin trilyon dolarlarla ifade edildiğini düşündüğümüzde bu gerilemenin ekonomik karşılığının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Türkiye’de diğer ülkelere nazaran ihracatta çok büyük inişler olmadı. Bu yıla baktığımızda ihracatımızda ortalama yüzde 20’ler civarında artış söz konusu. Ancak dünya genelinde özellikle Avrupa’da başlayan enerji krizi ve ülkelerin milli gelirlerindeki yavaşlamayı dikkate almalıyız. Yılsonunda bu nedenlerle ihracatımızda duraklama söz konusu olabilir. Çünkü ihracatımızın yarısını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz.  Hedeflerimiz arasında Çin, Hindistan, Japonya gibi Uzak Doğu ülkeleri var, üzerinde çalışıyoruz. İstiyoruz ki buralara denizden ve karadan ulaşalım. Bu pazarlara yönelik tanıtımlar yapıyoruz. Amerika pazarında teknolojinin son gelişmelerinden faydalanarak, Ticaret Bakanlığımızın finans desteğiyle çeşitli projeler yapıyoruz. Afrika ülkelerinden büyük talep var. Buralara ihracatımız uçakla yapılıyor, uçak çok pahalı bir taşımacılık sistemi, deniz yoluyla hatlar yaratılması konusunda çalışmalarımız var” dedi.  

 

Sürdürülebilirlik için eğitimler

Diğer yandan pandemi ile birlikte teknolojik gelişmelerin lojistik sektörüne ve ticarete girmesinin ticarette kullanılan pek çok evrağın elektronik ortamda düzenlenmesine olanak sağlayarak işlerini kolaylaştırdığını ifade eden İşbırakmaz, yeşil mutabakat konusunda çalışmalar yapıp eğitimler düzenlediklerini belirtti. İşbırakmaz, “Ben ekonomimi nasıl sürdürülebilir kılarım? Çevreyi de bu işin katarak bu malları daha serbest nasıl dolaştırabilirim? sorularına yanıt veriyor. Fabrikaların, üretimin, lojistiğin  bu yönde adımlar atması gerekiyor. İhracatçı üyelerimizde farkındalık ve bilinç yaratmak için eğitimler yapıyoruz. Uluslararası rekabeti geliştirme projeleri dediğimiz destek mekanizmalarımız var. Bunların tamamı ihracatçı üyelerimizin sürdürülebilirlik konusunda farkındalıklarını arttırıp gereken yatırımlarını yapmalarını sağlamak için” diye konuştu.     

 

Lojistik ve dijitalleşme

Fuarın son gününde ise Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna’nın konuşmacı olduğu “Lojistikte Dijitalleşme” paneli gerçekleştirildi. Prof. Dr. Tuna, lojistikte dijitalleşmenin önemine dikkat çekip sektörün büyük veriyi kullanarak ve teknolojik gelişmelerden faydalanarak, hangi dönemde hangi limanda yoğunluk olabileceğinden performans tahminlerine, müşteri davranış biçimlerinden tahminlemeye kadar birçok alanda kolaylık sağladığını dile getirdi. Tuna, “20 yıl önce hayal edemeyeceğimiz bir noktaya geldik. Bir malın taşınması sürecinde de her şeyi görebiliyoruz, gördüğümüz şeylerin nerede olduğunu, ne zaman varacağını, bulunduğu ortamın hava sıcaklığını, nemi, çarptı mı düştü mü hepsini bilebiliyoruz. İnanılmaz bir ivmeyle de büyüyor, hala da büyüyecek. İzlenebilirlik alanında, 10 yıl içerisinde inanılmaz büyük bir dijital hareket ve pazar göreceğiz” dedi. 

 

Ticaretin değer bakımından yüzde 35’i hava kargo ile taşınıyor 

Turkish Cargo Türkiye Kargo Satış Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya da Türkiye İhracatında Taşıma Modu Olarak Hava Kargo’yu anlattı. Kaya, 2021 yılı toplam dünya ticaret hacminin 28,5 trilyon dolar olduğunu belirterek, ticaretin değer bakımından yüzde 35’inin hava kargo ile taşındığını, hacimsel olarak ise bu oranın yüzde 1 olduğunu söyledi. Ahmet Kaya, 2021 yılında Türkiye’nin havayolu ile 18,5 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiğini, bunun yüzde 68’inin Turkish Cargo ile yapıldığını ifade etti. Kaya, dünyanın sayılı hava kargo taşımacılarından olduklarını belirterek, 2025 hedeflerinin ise ilk üçte yer almak olduğunu söyledi. 

 

3E Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Rüçhan Derici de “Tüm Taşıma Modlarında Tehlikeli Madde Lojistiği” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni