Polonya Şekeri

Polonya Şekeri Nedir?

Polonya şekeri veya sosyete lolipop şeker nedir diye merak edenler için açıklama yapacağımız bu yazıda, söz konusu şekerlemeyi anlattıktan sonra tarihte bir yolcuğa çıkacağız. Önce, sosyete adı verilen ürünü tanıtalım.

Aslında bu Polonya şekerini pek çoğumuz yakın olarak biliyoruz. Adına sosyete dendiğini bilmiyor olabilirsiniz, ancak gördüğünüzde tanıyacağınız bir ürün. Yuvarlak şekle sahip olan, spiral şeklinde sarılmış çubuklu şekere sosyete Polonya şekeri deniyor. Bu şekeri çocukların ellerinde görebildiğiniz gibi özellikle sinemada sık sık karşılaşabilirsiniz. Özellikle eski filmlerde ya da dönem dizileri ile dönem filmlerinde sıklıkla kullanılan bir üründür.

Söz konusu şeker genel olarak iki renge sahip olur. Renklerden biri genellikle beyazdır. Beyaz renge kırmızı, yeşil ya da sarı gibi diğer renkler eşlik eder. Diğer renkler daha çok aromaya göre belirlenir. Mesela sarı olan bir ürün büyük ihtimalle limon aromalıdır. Limon da gerçekte sarı renge sahiptir. Elma aromalı olan şekerler daha çok yeşil ile kendini belli eder. Kırmızı renge sahipse vişne tadında olabilir. Portakal tadındaki şekerler tıpkı gerçek portakal gibi turuncu rengi ile tüketicilerin karşısına çıkar.

LOLİPOP ŞEKERİN KÖKLÜ TARİHİ

Polonya şekeri şekerin köklü bir tarihi vardır. Bu şekeri geçmişi 1700'lü yıllara kadar uzanır. Bu da karşımızda kökleri 18. yüzyıla dayanan bir yiyeceğin karşımızda olduğunu gösterir. 21. yüzyılda olduğumuzu düşünürsek oldukça eski bir üründen bahsediyoruz.

Öncelikle bu şekerin adıyla ilgili bilgilere değinelim. Lol kelimesi esasında 'asılı durup sallanmak' şeklinde tabir edilir. İngiltere'nin kuzeyinde ise 'dil' anlamına karşılık gelir. Neden bu kelimenin dil anlamına geldiğiyle ilgili ilginç bir teori vardır. Dilim ağız içerisinde hareket etmesiyle ortaya çıkan seslerden yola çıkılarak lol kelimesinin türetildiği rivayet edilir.

Bir diğer hikaye ise Avrupa Romanları'na dayanır. Avrupa'da yaşayan Romanlar'ın kırmızı elmaya 'loli papa' dediği söylenir. Haliyle Polonya şekeri kelimesinin Romanlar tarafından söylenen Loli Papa ifadesinden türediği ifade edilir. İlk olarak 1769 yılında bu bu kelimenin kullanıldığı da bir başka rivayettir.

Bu şekerin kendi tarihine bakacak olursak; ilk olarak 1965 yılında görüldüğü rivayeti vardır. Hatta o tarihte ABD'de görüldüğü belirtilir. Seri üretime geçmesi ise 20. yüzyılda olur. 1920'li yıllarda seri olarak büyük hacimlerle üretildiği ve ticari amaçla imal edildiği bilgisi vardır.

HEM KÜÇÜKLERE HEM BÜYÜKLERE POLONYA ŞEKERİ

Polonya şekeri hem küçükler hem de büyükler tarafından sevilerek tüketilen bir şekerdir. Zaten bu şekerler çok eski zamana dayadığı için şu an büyük olan pek çok kişinin çocukluğunda severek tükettiği bir üründü.

Özellikle aralarında bazıları diğerlerinden ayrışarak daha popüler oldu. Örneğin topitop bunlardan biri. Şeker kısmı top şeklinde olan bu çubuklu ürün hem büyükler hem de çocuklar tarafından tüketilir. Bir de içi sakızlı olanlar vardır. Sakızlı olanlar da oldukça sevilir. Yine elma aromalı olan şekerler de sevilen bir diğer üründür.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı