İnsanın Fıtratına Dönmek İçin Sinema Büyük ir Fırsat Yaratabilir

8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Filistin sinemasından 5 film seyirciyle buluşurken, “Alqeed” filminin yönetmeni Nawras Abu Saleh gösterim sonrası söyleşiye katıldı. Mısırlı usta belgesel yönetmeni Assaad Taha ise “İslam’ın Sanata Yansıması” başlıklı söyleşide sanat ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, THY, AA, Albayrak Medya, Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Fidan Sanat Vakfı tarafından 8’incisi düzenlenen Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali, 24 Kasım tarihinde Atlas 1948 Sineması’nda seyircisiyle buluşmaya başladı. 

 

Ülke Özelde Filistin Seçkisi Gösterildi

Bu yıldan itibaren özel bir ülke gösterimini de programına dahil eden Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali, ilk gününde Nawras Abu Saleh’in “Alqeed”, Wisam Al Jafari’nin “Ambience”, Ameen Nayfeh’in “Interference”, Ziad Bakri’nin “The Salt Fisherman” ve Anas al-Karmi’nin “100 Balfour Road” olmak üzere Filistin yapımı 5 filmi sinemaseverlerin beğenisine sundu. Gösterim sonrası seyirciyle buluşan “Alqeed” filminin yönetmeni Nawras Abu Saleh, okul döneminde öğrencilere getirilen zamlar nedeniyle Muhammed El Kik ile 5 günlük kısa bir açlık grevine girdiklerini ifade etti. 15 yıl sonra gazeteci olan El Kik’in, Filistin’i anlattığı için cezaevine alınması ve 95 gün süren bir açlık grevine girmesinin filmine ilham olduğunu belirtti. Cannes Film Festivali’ne Filistin sinemasından dahil olan ilk filmin “Alqeed” olduğunu söyleyen Nawras Abu Saleh, arkadaşına duyduğu sorumluluktan dolayı bu filmin ortaya çıktığını anlattı. Söyleşinin moderatörlüğünü Toqa Sharabati üstlendi.

 

Assaad Taha, “İslam’ın Sanata Yansıması” Söyleşisi Gerçekleştirdi 

Mısırlı gazeteci, aktivist ve belgesel yönetmeni Assaad Taha’nın konuşmacı olduğu “İslamın Sanata Yansıması” başlıklı söyleşide sinemaseverler merak ettikleri soruları yöneltti. Birçok belgesel filme imza atan Taha, sanatın insanı daha yüksek bir düzeye taşıdığını belirtirken, iki sanattan söz edilebileceğini söyledi. Bunların olumlu ve olumsuz sanat olarak ayrılabileceğini ifade ederek, olumlu sanatın insanların duygularına yer verdiğini dile getiren Assaad Taha, “Olumsuz sanat kötülükleri süsleyerek insana sunar, hatta bunlara teşvik eder. Olumsuz olan kötü bir olayı güzel gösterirken, olumlu olanda kötülüklerden uzak durulacak şekilde yansıtılır.” diye konuştu.

 

Önemli Olan, İnsanî Sanat!

Assaad Taha, güzelliği sevme duygusuyla yaratılan insanın yönelişinin olumlu sanattan yana olması gerektiğini söylerken, kararlılık ve değişim kavramları üzerinde durarak sanatta iyi olanın devamının getirilmesi ve fıtrata uymayanın değiştirilmesinin önemini vurguladı. Bu durumu çoğu kişinin İslam sanatı olarak ifade ettiğini belirten Taha, bunlara “İnsanî Sanat” ya da “Temiz Sanat” demenin daha doğru olduğunun altını çizdi. Müslüman olup olmadığına bakmadan ahlakî değerlerin yansıtıldığı filmlerin değerine dikkat çeken Assad Taha, farklı dinlere sahip olanların değil, sanatıyla insana ait değerlere zarar verenlerin karşıt görüşlü olarak kabul görülebileceğini dile getirdi.

 

“Sanatta Direkt Anlatımlardan Kaçınılmalı”

Yazı, senaryo ve yönetmenlik olsun tüm araçların doğru şekilde kullanılmasının önemini anlatan Taha, “Sanat vaaz verme minberi değildir. Ortak değerlerde de olsa direkt bir şeye çağırmaktan kaçınmalıyız. Dolaylı şekilde kullanarak aynı olayları yansıtabiliriz.” diye konuştu. Küçücük bir sahnede de aynı değerlerin anlatılabileceğini söyleyen usta yönetmen, “Seyirciler öğrenci değildir ve zevk almadan filmi izleyemez. İnsani sanatlar sıradan insana hitap etmeli. İnsanın fıtratına dönmek için sinema büyük bir fırsat yaratabilir.” dedi. Yaratıcılığın bir akım ya da görüşe ait olmadığını belirten Taha, hızlı haberciliğin aksine önemli olayların arkasında onlarca olayın olmasına vurgu yaparak, ilgilenmek ve etkilenmenin bir olayı sanata yansıtmak için ilk koşul olduğunu söyledi.

 

Söyleşi sonrası Fidan Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Dinçer tarafından usta yönetmen Assaad Taha’ya plaket takdim edildi. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Fatih Alibaz üstlendi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni