Türkiye’nin Son İp Cambazına Vefa Gecesi

Beylikdüzü Belediyesi, 1966 yılından başlayıp günümüze kadar uzanan bir hikâyenin kahramanı olan Türkiye’nin son ip cambazı Özdemir Turan (72) için vefa gecesi düzenledi. 59 yıldır ip üzerinde gösteriler sergileyen Turan için düzenlenen programda konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Canbaz’ aslında canıyla oynayan insan demek, canıyla oynamak büyük cesaret gerektiriyor. Muhteşem becerin ve sanatın karşısında sayıyla eğiliyorum.” diye konuştu.

 

UNESCO tarafından insan odaklı dünya kültür mirası kapsamına alınan Türkiye’deki ip cambazlığı sanatının son temsilcisi Özdemir Turan için vefa gecesi düzenlendi. Yaklaşık 40 yıldır Beylikdüzü’nde kurduğu ‘Canbazhane’de gösteriler sergileyen Turan için Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen törene Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Turan’ın ailesi, yakınları ve arkadaşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Çocuklarımızın mutluluğu benim mutluluğum”

16 yaşında başladığı ip cambazlığında 56 yılı dolduran Turan, veda gecesinde son kez sahneye çıktı. Beylikdüzü Belediyesi tarafından hazırlanan, hayatının anlatıldığı belgesel sırasında duygu dolu anlar yaşayan Turan, “Emek veren herkese çok teşekkür ederim. Sevgili başkanım sağ olsun sahip çıktı. Beni yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.  Ustalarından gördüğü gibi, mesleğinin icap ettiği şekilde, hiçbir güvenlik önlemi almadığını söyleyen Turan, “Rahmetli ustalarımın ruhu zedelenmesin diye onlardan ne gördüysem onu yaptım.” diye konuştu. Mesleğe olan merakı nedeniyle ailesiyle de arasının açıldığını söyleyen Turan, “Rahmetli babam okumamı çok istedi. İsteğini kırmamak için okudum ama aklım buradaydı. Diş hekimliğini bırakıp bu işe başladım. Bu işi çok sevdim. Bu işi yaşatmak için gönül adamı oldum. Bu iş yüzünden ailemden uzaklaştım. Bu iş her şeyimdi. Babam ile aramız açıldı. 20 yıl babamla caddede karşılaşsak bile görüşmedik, asla istemedi. Çok katı davrandı. Ta ki Beşiktaş’taki gösterime gelene kadar. Babam oraya izlemeye geldi ve o günden sonra hiç ayrılmadık. Çalışanlarımın bile hizmetini yaptı. Tamamen destek oldu. O 7 yıla, geride bıraktığımız 20 yılı sığdırdık. Parayı hayatımdan tamamen çıkardım. Beylikdüzü’nde yaptığım gösterilerde de hiç para almadım. Çocuklarımızın mutluluğu benim mutluluğum.” diye konuştu.

 

“Muhteşem becerin ve sanatın karşısında sayıyla eğiliyorum”

Geçen zamana rağmen Turan’ın performasından bir şey eksilmediğini söyleyen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ise, “Özdemir Turan,  Beylikdüzü için muhteşem bir değer. Onun güzel enerjisini hissediyoruz. Beylikdüzü ailemizin bir parçası oldu. Muhteşem bir iş yapıyor gerçekten. ‘Canbaz’ aslında canıyla oynayan insan demek, canıyla oynamak büyük cesaret gerektiriyor. Muhteşem becerin ve sanatın karşısında sayıyla eğiliyorum. Biz Beylikdüzü’nün vefasına ve aklına çok güveniyoruz. Beylikdüzü Aklı aslında bu vefanın örneği.” diye konuştu.

 

Başkan Çalık, konuşmasının ardından mesleğine veda eden Turan’a günün anısına çiçek ve plaket takdim etti. Veda gecesi toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni