Kadıköy, Cumhuriyet'in 100. Yılını yüz binlerce kişiyle kutladı

Kadıköy Belediyesi’nin Bağdat Caddesi’nde düzenlediği 100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce vatandaş katıldı. Kadıköy’de 100. yıl coşkusu, Zülfü Livaneli’nin Caddebostan’da gerçekleştirdiği dev konserle devam etti. Yüz binlere seslenen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise ““Kadıköy, Cumhuriyet kutlamayalım diye uğraşanlara atılan en büyük tokattır” dedi.

Binlerce bayrak ve meşale dağıtıldı

Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü, Kadıköy’de tarihi bir katılımla ve büyük bir coşkuyla kutlandı. Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her yıl 29 Ekim kutlamalarının merkezi haline gelen Kadıköy, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde yüz binlerce Cumhuriyet sevdalısını ağırlayarak tarihi bir akşam yaşadı. Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen 100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü için saatler öncesinden Bağdat Caddesi’ni dolduran vatandaşlara yaklaşık 300 bin Türk bayrağı, 10 bin meşale ve binlerce Atatürk posteri dağıtıldı. 

Zülfü Livaneli, Caddebostan’da sahne aldı

29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü nedeniyle 19.23’te Suadiye Işıklar’dan başlayan görkemli yürüyüş, renkli görüntülere sahne oldu. Yalnızca Kadıköy’den değil İstanbul’un birçok semtinden 100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü için Bağdat Caddesi’ne gelen her yaştan binlerce vatandaş, şarkılar ve marşlar eşliğinde 100.  yıl coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı’nın Caddebostan İskele Sokak’ta yaptığı konuşmayla sona eren yürüyüşün ardından binlerce vatandaş, Caddebostan Sahili’nde gerçekleştirilen Zülfü Livaneli Konseri’ne akın etti. Kadıköy Belediyesi’nin 100. Yıl Konseri’nde usta sanatçı Zülfü Livaneli’ye solist olarak Zeynep Halvaşi, Teyfik Rodos ve Görkem Ezgi Yıldırım yanı sıra şef Rengim Gökmen yönetimindeki Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası da eşlik etti. Livaneli’nin verdiği konser Bağdat Caddesi’nde 5 ayrı noktaya kurulan dev ekranlardan da canlı yayınlandı. 

“Kadıköy, Cumhuriyet kutlamayalım diye uğraşanlara atılan en büyük tokattır”

Türk Bayrakları ve ışıklı led ekranlarla özel olarak hazırlanan Cumhuriyet tırından vatandaşlara seslenen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, bazı kurum ve kuruluşlarca Cumhuriyet kutlamalarının iptal edilmesine tepki göstererek “Biz Cumhuriyet’i kutlarken, kutlamayalım diye uğraşanlara atılan en büyük tokattır Kadıköy. Cumhuriyet Kadıköy’dür. Biz Cumhuriyet’iz. Bütün tehditlere, saldırılara, ayrıştırmalara karşı bugün yine buradayız. Yolsuzluğa, yoksulluğa, gericiliğe, faşizme, bölücülüğe karşı cumhuriyetimizin saflarındayız” dedi.

Odabaşı, konuşmasında siyasi iktidara yönelik eleştirilerini sıraladığı esnada da kendisini dinleyenlerden yoğun bir alkış aldı. Bugün tarihi bir güne ve geçmişe tanıklık edildiğini söyleyen Odabaşı, “Anayasamıza düşmanlık yapanlar, hilafet sevici Cumhuriyet düşmanları aramızdalar farkındayız. Elleri pırıl pırıl bir milleti, Ortadoğu bataklığına sokmak isteyenler hâlâ aramızdalar farkındayız. 

Mücadeleyle, kanla alınıp korunmuş bu kutsal toprakları, yüz binlerce dolar karşılığında parsel parsel satmayı planlayanlar, ülkeyi kocaman bir mülteci kampına çevirenler hâlâ aramızdalar farkındayız. Cehaletle mücadelede köy okullarını kapatıp içi boş üniversitelerle milli eğitimimizi, eğitim mücadelemizi çıkmaza sokanlar hâlâ aramızdalar farkındayız. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığını yaptığı bu ülkenin güzide ordusunu, siyaset kurumunun arka bahçesi yapanlar, terörle mücadele kisvesi altında yabancı asker postalını topraklarımıza sokma gayretinde olanlar hâlâ aramızdalar farkındayız. Bütçesi denk, hazinesinde altın ve dövizi olan genç cumhuriyetten, hazinesi tam takır, bütçesi delik deşik, borçlu bir cumhuriyet yaratanlar hâlâ aramızdalar farkındayız.

İlk on yılda, her alanda olduğu gibi sağlıkta da devrimini gerçekleştirmiş, doktor ve sağlıkçı sayısını en az üç kat artıran Türkiye’yi, yetişmiş doktorlarını yurt dışına neredeyse bandoyla gönderen bir ülke haline getirenler hâlâ aramızdalar farkındayız. Ama unutmasınlar ki, Kadıköy var. Biz varız. Bizim gibi milyonlar var” diye konuştu.

Kadıköy’ün “Cumhuriyet’in aydınlık yüzü ve yılmaz savunucusu” olduğunu söyleyen Odabaşı, “Kadıköy, karanlığın ortasında aydınlığın simgesidir, gür sesidir. Kadıköy için Cumhuriyet öyle bir inanç öyle bir aşktır ki, Kadıköylünün kalbinden Atatürk’ü ve Cumhuriyeti çıkarmaya ne bir güç yeter ne de bir düşünce.  Kadıköy Belediye Başkanı olarak söz veriyorum. Bu muhteşem yüz yıla tanıklığımızı, çocuklarımızın da tanıklığına çevirmek için her gün bir öncekinden daha çok çalışacağız” dedi.

“Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Atatürk Cumhuriyet, yaşasın laik demokratik Türkiye Cumhuriyet, yaşasın Gazi Mustafa Kemal Atatürk” sözleriyle alkışlar eşliğinde konuşmasını tamamlayan Odabaşı, eşi Rojvan Odabaşı ile kalabalığı selamladı. 100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü, lise öğrencisi Eylül Erdoğan tarafından Kadıköy’de her 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda okunan, geleneksel Cumhuriyet’e Bağlılık Andı’nın okunmasıyla sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı