Türkiye'de Deneyim Odaklı Seyahatin Yeni Rotası: Taşlıca

Binlerce yıllık tarihe tanıklık eden köy, Gelecek Turizmde ile yeniden keşfediliyor

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde Programı, Muğla’daki üçüncü sürdürülebilir turizm rotası Taşlıca ile yoluna devam ediyor. Türkiye’nin ilk sürdürülebilir turizm programı Gelecek Turizmde’nin paydaşları, yeni turizm rotasını yerinde tanıtmak ve bölgede yürütülen faaliyetleri paylaşmak üzere Taşlıca’da bir araya geldi. Etkinlikte Michelin yıldızlı Şef Maksut Aşkar, 18 Haziran Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü kapsamında paydaşlara tamamen Taşlıca’nın yerel ürünleriyle hazırlanan lezzetler sundu. Proje kapsamında kadınların güçlenmesi, yeni istihdam olanakları yaratılarak yerel kalkınmaya katkı sağlanması ve sorumlu turist anlayışının yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülüyor.

Gelecek Turizmde, 16 yıldır yerel kalkınma modelleri oluşturma hedefiyle yoluna devam ediyor. Program, 2021 yılında yaşanan orman yangınlarının ardından çevresel, sosyal ve ekonomik rehabilitasyon sürecinin sürdürülebilir turizm desteğiyle hızlanması amacıyla odağını Muğla’ya çevirdi. 

Muğla’da bugüne kadar; kamu personeli ve turizm işletmelerine yangınla mücadele eğitimleri verildi, ormanlık alanlara su tankerleri yerleştirildi. Kadın kooperatiflerinden kadın girişimcilere, akademisyenlerden çiftçilik yapan kadınlara, geniş çapta katılımlarla çalıştaylar gerçekleştirilerek ihtiyaçlar belirlendi. Toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı hayata geçirildi. Bu doğrultuda gelecek dönemde yöre halkına yönelik sürdürülebilir turizm, ev pansiyonculuğu, kültürel ve ekolojik miras farkındalığı, sosyal medya kullanımı, finansal okuryazarlık, girişimcilik gibi farklı konularda eğitimler verilmesi planlanıyor.

Program kapsamında, Akyaka ve Köyceğiz’in ardından üçüncü sürdürülebilir turizm rotası olarak Taşlıca’nın turizm potansiyeli ortaya çıkarılacak. Böylelikle yerel kalkınmaya destek olunacak ve ekonomik fırsatların artmasına katkı sağlanacak.

Bozburun yarımadasının güneybatı ucundaki son yerleşim yeri Taşlıca’da, büyük ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra zeytin, badem, incir ve yerli karakılçık buğdayı üretimine dayalı susuz tarım yapılıyor. Köy ayrıca, arkeolojik yüzey araştırmaları hala devam eden 2600 yıllık Phoenix Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapıyor. 

Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü (CCAO) Selda Susal Saatçi, “Gelecek Turizmde’de ana hedeflerimizden biri, ülkemizin sadece deniz-kum-güneş turizmi açısından değil, doğal, kültürel ve tarihi açıdan da oldukça zengin kaynaklara sahip olduğunu sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla gösterebilmek. 

Program kapsamında fon desteği sağlamakla kalmıyor, yerelde danışmanlık ve iletişim desteği de veriyoruz. Projelerin uygulandığı beldelerde hayatına dokunduğumuz tüm kadınların girişimcilik yolculuğunu yakından, gururla takip ediyoruz. Taşlıca gibi Türkiye’nin gizli kalmış cevherlerinden birinin potansiyelini ortaya çıkarmamızla, tarihi ve kültürel mirasın işaretçisi kahverengi turizm tabelalarının yerleştirilmesine de vesile olduk. Bu, Gelecek Turizmde kapsamında attığımız adımların ne denli büyük çarpan etkisi yaratabildiğine dair önemli örneklerden biri. Modeller yaratmak, bu modeller aracılığıyla da başka girişimlere ve projelere ilham vererek sosyal etkinin arttığını görmek bize büyük mutluluk veriyor” dedi.

UNDP Türkiye Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Temsilcisi Pelin Rodoplu, turizmi yerel ekonomilerin güçlenmesi için önemli bir sürdürülebilir kalkınma aracı olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak “Taşlıca gibi bölgelerde gerçekleştirilen sürdürülebilir turizm faaliyetleri hiç şüphesiz yerel kalkınmaya önemli katkılar sağlıyor. Gelecek Turizmde Programı kapsamında Taşlıca’da yöre halkına yönelik kapasite geliştirme eğitimleri düzenleyeceğiz. Taşlıca sakinlerinin turizmde daha etkin rol almaları için turizm sektörüne yönelik becerilerinin geliştirilmesini ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını benimsemelerini hedefliyoruz. Taşlıca; geleneksel tarım terasları, susuz tarım uygulamaları, yöreye özgü tarımsal ürünleriyle de tamamlayıcı bir şekilde turizmi destekliyor. Tüm paydaşlarımız ile ortak çabalarımızın Taşlıca’nın zengin doğal ve kültürel mirasının korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Beril Yamaner, “Bakanlık olarak temel hedefimiz turizm potansiyeli olan alanların değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek ve böylece turizm faaliyetlerini çeşitlendirmek, ülke geneline ve 12 aya yaymak, turizmden elde edilen geliri artırmak. Bu kapsamda yürüttüğümüz önemli çalışmalardan birisi de güçlü ortaklık yapısıyla 16 yıldır Türkiye’nin farklı bölgelerinde sürdürülebilir turizm girişimlerini desteklediğimiz Gelecek Turizmde. Taşlıca’da yürüttüğümüz projede, kültürün, doğanın ve gastronominin yolculuğuna odaklanarak toplum temelli sürdürülebilir turizme katkı sunmanın gururunu yaşıyoruz. İş birliğimizin daha da güçlenerek devam etmesi, kültürel değerlerin titizlikle korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir fırsattır” dedi.

Gelecek Turizmde, bugüne kadar 19 proje ile 200 bin kişinin hayatına dokundu. Yaklaşık 500 kadına doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam sağlandı, 600 STK ve 23 üniversite ile iş birliği yapıldı. Program kapsamında desteklenen hibe projeleri ile yerel ürünler, kültürel ve doğal değerler öne çıkarılarak yeni ziyaretçilerin çekilmesi ve yerel geçim kaynaklarının iyileştirilmesi sağlandı. Sürdürülebilir turizm konusundaki yerel girişimlere bugüne kadar yaklaşık 2 milyon ABD doları hibe ve iletişim yatırımı gerçekleştirildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı